Tovább a tartalomhoz
Halloween-re hangolva

Halloween-re hangolva

A gótika Észak-Franciaországból, a 12. századból eredő reneszánsz irányzat, mely számos területet megihletett, és hangulata erősen kapcsolható a Halloween hangulatához. Az ősi kelta szokás megannyi szertartást hordoz magával, mely a gótikához hűen sötét, baljós légkört sejtet, ezzel ábrázolva az ünnep lényegét: a köztünk járó szörnyek és szellemek jelenlétét. A következőkben a Halloween eredetéről és szokásairól, de legfőképp az ünnep hangulatáról olvashattok. Tartsatok velünk!

Halloween-re-hangolva-Deluzzo-blog

Halloweeni szokások

A Halloween eredetileg ősi kelta népszokás volt, mely Amerikában az 1800-1900-as években vált ismertté, amikor a sok elszegényedett ír földműves kivándorolt Írországból, magukkal víve hagyományaikat. A Samhain-ből, vagyis az újév kezdetéből ered.

A kelták október 31 estéjét tartották évfordulójuknak, hitviláguk szerint ekkor a világ rendje felborul, a földi és a természetfeletti világok közti határ elmosódik, így a halottak szellemei előtt szabaddá téve az utat az emberek közé. A hagyomány szerint különféle szörnyekké beöltözve összezavarhatóak a szellemek, így elkerülve, hogy családjaik közt kísértsenek.

Halloween szellemek Deluzzo blog

A Halloween számos szertartást hozott magával, köztük a beöltözést, a ház dekorálását, a tűzgyújtást és az ünnep fő jelképét, a töklámpást. Ezek mindegyike a szellemek távoltartására szolgál. A tökfaragás Fukar Jack (Stingy Jack) legendájához köthető.

A történet szerint Jack cselszövéssel szövetkezett az ördöggel, aki így egy bizonyos ideig nem vitte el a lelkét a túlvilágra. Mivel Jack többször is átverte az ördögöt, azóta is köztünk kárhozott kóborolni, hiszen sem a menyországba, sem az alvilágba nem fogadták be. Jack, miután visszakerült az emberek közé, az ördögtől kapott izzó szenet egy faragott karórépába rakta, mely így az ő szimbólumává vált. Az írek elkezdtek karórépából és krumpliból ijesztő arcokat faragni, ezzel szintúgy távol tartva az ijesztő szellemeket a háztól. Maga a tök csak később, az Egyesült Államokból terjedt el, egész egyszerűen azért, mert a karórépa helyett ott a tök őshonos.

Halloween tök Deluzzo blog

A gótikus halloweeni rémmesék atyja

Tim Burton talán már klasszikusnak számít, ha gótikáról beszélünk: filmjeiben és animációiban fellelhető a nyomasztó, gótikus hangulat, a sötét képi világ és a már-már szürreális történetszál, a groteszk fantasy. Főszereplői minden esetben szörnyeket testesítenek meg, helyszíneit gótikus épületekben, városokban jeleníti meg.

A Halloween ikonjaivá vált Ollókezű Edward, A halott menyasszony és Rosszcsont Jack, a Karácsonyi lidércnyomásból, mind hozzák a megszokott Tim Burton-hangulatot és az egyedi megjelenést.

Halloween Rosszcsont Jack Karácsonyi lidércnyomás Deluzzo blog

Csokit vagy csalunk! Kellemes ünnepi készülődést kívánunk mindenkinek a mindenszentek előestéjére!

Előző cikk Ember, mint társas lény - időutazás a bővíthető asztalok történetében
Következő cikk 5 TIPP a meleg, hívogató otthonhoz

Szólj hozzá!

Hozzászólásod publikálás előtt mindig jóváhagyjuk.

*Kötelező mező

Inspirálódj!

Termékek összehasonlítása

{"one"=>"Válassz 2 vagy 3 terméket összehasonlításra", "other"=>"{{ count }} a 3-ból kiválasztva"}

Válaszd ki az első terméket

Válaszd ki a második terméket

Válaszd ki a harmadik terméket

Összehasonlítás