Tovább a tartalomhoz
Május 1. szerda Bemutatótermünk és Raktárunk ZÁRVA tart!
Május 1-jén Bemutatótermünk és Raktárunk ZÁRVA tart!
A kültéri elegancia felfedezése: Rattan vs. fonott bútorok

A kültéri elegancia felfedezése: Rattan vs. fonott bútorok

Ha kerti bútorokról van szó, két anyag tűnik ki időtlenségével és tartósságával: a rattan és a fonott. Mindkettő a természetes szépség érzetét kelti. Hívogató tereket teremtenek a szabad ég alatt a pihenéshez és a szórakozáshoz. A rattan és a fonott bútorok alaposabb megismerése segíthet a jó döntés meghozatalában, amely tökéletesen illik kültéri oázisunkhoz.

Rattan: A természet eleganciája

A rattan bútorok évszázados múltra tekintenek vissza: Délkelet-Ázsiából, különösen Indonéziából, a Fülöp-szigetekről és Malajziából származnak. Ez a természetes anyag a rattan pálmából származik, amely trópusi éghajlaton nő. Karcsú, rugalmas szárait először betakarítják, majd párolják és szövik, hogy később bonyolult és masszív bútordarabokat készítsenek belőle.

A rattan bútorok egyik legfigyelemreméltóbb tulajdonsága az ereje és rugalmassága. Könnyű megjelenése ellenére a rattan rendkívül tartós, így ideális választás kültéri használatra. Ellenáll a különféle időjárási viszonyoknak, beleértve a napfényt, esőt és páratartalmat, anélkül, hogy veszélyeztetné épségét.

Ezenfelül a rattan bútorok időtlen eleganciája könnyedén kiegészít bármilyen kültéri környezetet. Természetes árnyalatai egyszerűen keverednek a buja növényzettel vagy az élénk virágokkal, harmonikus hangulatot teremtve. Akár rattan kanapét, étkezőgarnitúrát vagy nyugágyat választasz, biztosan kifinomulttá és stílusossá teszi kerteded és teraszodat.Deluzzo rattan vs fonott bútor blogcikk

Fonott: Sokoldalúság és szakértelem

A fonott bútor, amelyet gyakran felváltva használnak a rattannal, valójában egy szövési technikára utal, nem pedig egy konkrét anyagra. Hagyományosan a “fonás” természetes anyagok - például rattan, bambusz, nád vagy fűz - szövésével történő bútordarabok készítésére utal. A modern fonott bútorok persze szintetikus anyagokat, például gyantát vagy műanyagot is tartalmaznak, a fokozott tartósság érdekében. Ellenben ezek a korszerű darabok már olyan eljárással készülnek, hogy szinte egyáltalán nem észlelhető a mesterséges anyaghasználat.

A fonott bútorokat a sokoldalúságuk és a kézműves kivitelezés különbözteti meg a többitől. A szakképzett kézművesek a szálakat bonyolult mintákká szövik, így hozva létre lenyűgöző és tartós kerti bútor darabokat. Ez az aprólékos kivitelezés nemcsak az esztétikai megjelenést erősíti, hanem a hosszú élettartamot is biztosítja, még az anyatermészettel szemben is. Ezenkívül a fonott bútorok stílusok és minták széles skáláját kínálják, hogy megfeleljenek a különböző ízléseknek és preferenciáknak.
 
Akár a klasszikus megjelenést, akár a modern dizájnt részesíted előnyben, létezik olyan fonott bútor, amely minden kinti teret kiegészít. A hangulatos vendéglátós székektől, a tágas, szekcionált kanapékig a fonott bútorok lehetővé teszik a funkcióra szabott, hívogató kültéri pihenők létrehozását.Deluzzo rattan vs fonott bútor blog cikk

Hogyan válassz?

Amikor a rattan és a fonott bútorok között vívódsz, vedd figyelembe egyedi igényeidet, preferenciáidat és életmódbeli tényezőidet. Íme néhány kulcsfontosságú szempont, amelyek segítenek a választásban.

Tartósság

Mind a rattan, mind a fonott bútorok kiválóak kültéri használatra, de ha a tartósság az elsődleges szempontunk, érdemes megnézni a váz anyagát is. Lehetőleg fémvázas, porfestett darabot válasszunk, vagy olyat, ami valamilyen időjárásálló anyaggal van bevonva, mint például a Deluzzo Oregano kültéri szék, amely tökéletesen megfelel minden kritériumnak.

Karbantartás

A rattan bútorok alkalmanként tisztítást és kezelést igényelhetnek, hogy megőrizzék természetes szépségüket, míg a fonott bútorok általában kevesebb odafigyelést kívánnak. Ennek oka, hogy a rattan darabok egy idő után “megadhatják” magukat, leválhat az anyaguk és lássuk be, nem olyan egyszerű a rattan anyagok cseréje. A fonott bútorok viszont az ellenálló bevonat miatt sokkal jobban bírják a gyűrődést. Ha pedig biztosra szeretnénk menni, válasszuk a Deluzzo Messina kültéri széket, amelyről egy könnyű mozdulattal eltávolíthatjuk az ülőpárnát, így akár kint is hagyhatjuk a tomboló viharban, anélkül hogy bármi baja lenne. Persze érdemes nem elfelejteni, hogy ezeknek a kerti székeknek a párnái alapvetően UV-álló anyagból készülnek és vízlepergető képességgel is rendelkeznek.

Esztétikai vonzerő

Míg a rattan bútorok természetes eleganciát, addig a fonott bútorok kreatív sokoldalúságot sugároznak. Habár a piacon eddig a rattan bútorok hódítottak, idén a fonott bútorok átveszik a vezetést, így ha szeretnénk igazán trendi teraszt, érdemesebb inkább az utóbbi bútorok közül válogatni. De a könnyebb döntés érdekében, nézd meg a Karellini fonott kültéri székünket és a Liano rattan étkezőszékünket és válassz!

Költségkeret

Bár mind a rattan, mind a fonott bútorok különböző áron kaphatók, a rattan darabok általában magasabb árkategóriába esnek. Azt figyelembe véve, hogy kültéri fonott székeink kézzel font, fémvázas és időjárásálló porfestékkel bevont darabok, és tartósságban is lekörözik a rattan bútorokat, érdemes szem előtt tartani, hogy a magasabb ár nem mindig jelent magasabb minőséget.Deluzzo rattan vs fonott bútor blog cikk

Végső soron, akár rattan, akár fonott bútorokat választasz, ezek mind olyan kültéri darabok, amelyek ötvözik a szépséget, a tartósságot és a funkcionalitást. Bármelyik opció mellett is döntesz, teraszod biztosan eleganciát és vonzerőt áraszt az elkövetkező években. Fedezd fel kültéri bútoraink kollekcióját, hogy kertedet a kényelem és a stílus menedékévé alakíthasd.

Előző cikk TOP5 DIY ötlet doTERRA olajakkal
Következő cikk Húsvéti lakberendezés: Keltsd új életre otthonodat bútorokkal

Szólj hozzá!

Hozzászólásod publikálás előtt mindig jóváhagyjuk.

*Kötelező mező

Irány a készlet!

Inspirálódj!

  • TOP5 DIY ötlet doTERRA olajakkal

    TOP5 DIY ötlet doTERRA olajakkal

    Közeleg az Anyák napja, de nincs ötleted? Ajándékozz egészséget, válaszd a fenntarthatóságot! Íme TOP5 kreatív DIY recept doTERRA olajokkal! Olvasd el a cikket a kozmetikai termékek és gyertyák oázisáért.

    Elolvasom
  • Húsvéti lakberendezés: Keltsd új életre otthonodat bútorokkal

    Húsvéti lakberendezés: Keltsd új életre otthonodat bútorokkal

    Itt a tavasz és mi lenne jobb alkalom arra, hogy felfrissítsük lakásunkat, mint a húsvét? Most, hogy búcsút veszünk a téli hidegtől, eljött az ideje, hogy otthonunkba üdvözöljük az évszak melegét és vibrálását. Tarts velünk és fedezd fel, hogyan lehelhetsz friss életet otthonodba kitűnő bútorainkkal.
    Elolvasom

Termékek összehasonlítása

{"one"=>"Válassz 2 vagy 3 terméket összehasonlításra", "other"=>"{{ count }} a 3-ból kiválasztva"}

Válaszd ki az első terméket

Válaszd ki a második terméket

Válaszd ki a harmadik terméket

Összehasonlítás