Tovább a tartalomhoz
Tisztázzuk, milyen egy ergonomikus szék

Tisztázzuk, milyen egy ergonomikus szék

Mivel sok helyen olvasni az ergonómiáról és sok egyezőséget, különbséget találni a fogalomról, szeretnénk egy teljes összképet alkotni, mit is jelent ez pontosan!

Ergonómia és a semleges testhelyzet

A Ergonomic Trends egy ergonómiával kapcsolatos tanácsadásokat szolgáltató cég. Az ő megfogalmazásuk szerint az irodai ergonómia a munkaállomás és az irodai perifériák olyan optimalizálását jelenti, amely növeli a termelékenységet és csökkenti a mozgásszervi (MSD – musculoskeletal disorders) betegségek kialakulásának esélyét. Mindez magába foglalja például az asztal és a szék beállítását, az ülő és álló testhelyzet kialakítását, valamint az olyan általános irodai eszközöket, mint az egér, a billentyűzet és egyéb kiegészítők.

A sztenderd ülőpozíciót semleges testhelyzetnek („neutral body posture”) nevezi a WHO (World Health Organisation), amit az asztronautákkal hoz összefüggésbe, akik munka és relaxálás közben is ezt a pozitúrát veszik fel. A ChairsFX egy cikkében – mely egy vezető független irodabútor-áttekintő oldal – azt írja, a NASA tudósai, mikor űrhajósokat figyeltek meg, felfedezték, hogy a Skylab Űrállomás fedélzetén az űrhajósok zéró gravitációban mindig ebbe a semleges testhelyzetbe esnek, mely a testhelyzetek közül így a legkényelmesebb a munkavégzéshez.

neutral body posture, semleges testhelyzet, zéró gravitáció, NASAEz 0°-os nyak- és 25-45°-os alsó háti görbületet jelent. A semleges testhelyzetet továbbgondolva a lábat alá kell támasztani, tehát a talpaknak a padlót érinteniük kell. Ennek biztosítására egy ergonomikus szék három állítható komponenst igényel: állítható deréktámaszt, mely igazodik a gerinchez; állítható kartámaszt, mely tehermentesíti a nyakat és a váll izmait; illetve dönthető háttámlát, amivel személyre szabható a szék dőlésszöge.

ülő pozíció

A legtöbb vezető ergonómiai irányelv – például a BIFMA, mely az üzleti és intézményi bútorgyártók nonprofit kereskedelmi szövetsége, és 1973 óta a kereskedelmi bútoripar hangja; de ugyanígy az OSHA és a Human Factors & Ergonomics Handbook – támogatja ezeket az eredményeket és ezt a leírást.

A Handbook of Human Factors and Ergonomics negyedik (2012) kiadása az ergonómiai szabványokat fogalmazta meg a számítógépes korszak asztali munkáira vonatkozóan. Nagy hangsúlyt fektettek a mozgásszervi problémákra. Majd a többeszközös ergonómia megjelenése azt mutatta, hogy az irodai technológiák fejlődésével az ergonómiai szabványok is fejlődtek. Az ötödik (2021) kiadásban az optimális ember-számítógép interakció (HCI) áll az elsődleges középpontban.

Ergonómia biztosítása a munkahelyen

Tudniillik, a mozgásszervi megbetegedéseket elsősorban a rossz munkahelyi körülmények, vagyis az ergonómia hiánya okozza, amiért a munkaadó tartozik felelősséggel. Az ergonómia tulajdonképpen így megelőzi a megbetegedéseket, csökkenti az izomfáradtságot, és kutatások által bizonyítottan növeli a termelékenységet.

ergonomic office

Az OSHA (Occupational Safety and Health Administration – Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Igazgatóság) az Egyesült Álamok Munkaügyi Minisztériumának (United States Department of Labor) része, melyet a Kongresszus hozott létre az 1970-es Munkahelyi Biztonsági és Egészségügyi Törvénnyel (Occupational Safety and Health Act). Az OSHA a munkavállalók biztonságos és egészséges munkakörülményeinek biztosításáért felel szabványok megállapításával és betartatásával, képzés, tájékoztatás, oktatás és segítségnyújtás révén. Mindezt itthon az EU-OSHA, vagyis az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség szabályozza.

Az Egyesült Álamok Munkaügyi Minisztériumának hivatalos weboldalán az OSHA leírja, hogy az ergonómiai folyamat fontos elemei: a vezetőségi támogatás biztosítása, a dolgozók bevonása, képzések biztosítása, a problémák azonosítása, az MSD tünetek korai bejelentésének ösztönzése, a megoldások végrehajtása a veszélyek szabályozására és a fejlődés értékelése.

Tehát mit jelent az ergonómia?

ergonómikus iroda

Mindezt összevetve, az ergonómia magát a kényelmet jelenti, a kényelem pedig szubjektív, és túlmutat az ülőalkalmatosságokon, kiterjed az asztalra, a munkavégzéshez használt segédeszközökre, amik elősegítik például, hogy a megfelelő szögből nézhessük a monitort, hogy a csuklónk a megfelelő részen legyen kitámasztva, mikor az egérhez nyúlunk. Viszont a székünk az, ahol az ergonómia elindul, ami mindezt garantálni tudja!

Azért találkozhatunk úton-útfélen annyi ergonomikus székkel, mert valahol minden szék ergonomikus, így bárki számára optimális lehet, ha személyre szabja a meglévő beállítási lehetőségekkel. Hiszen minden ember más testméretekkel rendelkezik.

Azt azért ne feledjük, az ergonómiára konkrét leírások is vonatkoznak! A semleges testhelyzetet dőlésszögekkel és pontos jellemzőkkel le tudjuk írni, amit bármelyik széken végignézhetünk. Ha nem állítható a karfa magassága, vagy nem dönthető úgy egy háttámla, ahogy az nekünk komfortos, ott már meg is bukik az „ergonómikus szék” kifejezés – legalábbis ránk nézve; hiszen másnak lehet, pont ez a beállítás a megfelelő. Mivel maga a semleges testhelyzet az általános kényelem, ami pedig ezt garantálni tudja, az maga a szék, érdemes kipróbálni a típusokat, mielőtt bármit megveszünk.

A Deluzzo kínálatában számos ergonómikus irodai szék megtalálható és bemutatótermünkben kipróbálható: Ergonómikus irodai forgószék kollekció.

TremezzoNorfolk

Bemutatótermünkben szaktanácsadással várjuk látogatóinkat, hogy a legergonómikusabb széket személyre szabva tudjuk ajánlani.

 

Források:

ErgonomicTrends.com

World Health Organisation – WHO.int

ChairsFX.com

BIFMA.org

The Occupational Safety and Health Administration – osha.gov, osha.europa.eu

Képek forrása: pinterest.com, ChairsFX.com
Előző cikk Így használd a doTERRA-t az irodában
Következő cikk Tárgyalószett bérlés – mert a megjelenés számít!

Szólj hozzá!

Hozzászólásod publikálás előtt mindig jóváhagyjuk.

*Kötelező mező

Inspirálódj!

Termékek összehasonlítása

{"one"=>"Válassz 2 vagy 3 terméket összehasonlításra", "other"=>"{{ count }} a 3-ból kiválasztva"}

Válaszd ki az első terméket

Válaszd ki a második terméket

Válaszd ki a harmadik terméket

Összehasonlítás