Tovább a tartalomhoz
Május 1. szerda Bemutatótermünk és Raktárunk ZÁRVA tart!
Május 1-jén Bemutatótermünk és Raktárunk ZÁRVA tart!
Hogyan válassz bárszéket? Segítünk eligazodni

Hogyan válassz bárszéket? Segítünk eligazodni

A konyhasziget és a konyhapult beszélgetős-családi reggelizős funkciója miatt sok helyen férkőzött be szívekbe és mégtöbb házban kapott otthont. Magyarországon is egyre sikeresebb a nyitott terű amerikai konyha elrendezés, és ezáltal a bárszékek iránti kereslet hazánkban is felvirágozott. Itt említsük meg, hogy a bárasztal vagy bárpult körül elhelyezett bárszékek hídként funkcionálnak a nappali és a konyha között, és a bárszéknek illeszkednie kell a konyha hangulatához, anyagaihoz és színeihez, továbbá az étkezőasztallal és székekkel, valamint nagyon gyakran a kanapéval is harmóniában kell lennie. Azonban kevesen tudják, hogy számos típus létezik a piacon, amiket még a konyhatervezés előtt érdemes mérlegelni a használók igényei és élethelyzete szerint! 

Mindezek fényében alapos kutatómunkát igényel a lakberendező részéről egy Amerikai konyhás nappali megálmodása és berendezése. Érdemes figyelembe venni, hogy a bárszékek kínálata a magyar piacon az anyagok, színek, funkció és stílus tekintetében korlátozott, és általában előre gyártott modellek közül tudunk válogatni. Egyedi tervezésre ritkán és jellemzően nagyobb mennyiség esetén van lehetőség. Emiatt tapasztalataink alapján a bárszék válik szűk keresztmetszetté, amihez akár az ülőgarnitúra színét és a konyhapult magasságát, színeit is érdemes illeszteni a tervezési fázis során. A továbbiakban a bárszékek típusait és kiválasztási szempontjait mutatjuk be.

Bárszék típusok

Damaso bárszékA bárszékek típusait tekintve igen sokágúak. Megkülönböztetünk kötöttségük szerint változtatható ülésmagasságú gázliftes, valamint fix ülésmagasságú fix lábazattal rendelkező típusokat. A gázliftes bárszék előnye, hogy könnyebben illeszthető bármilyen pultmagassághoz, emelett 360 fokban elforog. Hátránya, hogy idővel a gázliftet cserélni kell, tehát élettartama rövidebb lehet, mint a fix lábazattal rendelkező alternatívának. Ebből adódóan megkülönböztetjük a bárszékeket ülésmagasság szerint is. A magasságot tekintve a változtatható ülésmagasságú bárszék jellemzően 20 cm-es tartományban képes az ülésmagasság beállítására, 60-80 cm ülésmagasság között, így mindenféle bárasztalhoz könnyedén illeszkedik 85-115 cm magasságig.
Alacsony bárszék, Mini bárszék fix lábazattal

A fix ülésmagasság esetében megkülönböztetünk extra magas- (80+ cm); normál- (69-79 cm) és alacsony / mini bárszéket (60-68 cm). Utóbbi a konyhapulttal megegyező magasságú épített konyhapulthoz biztosít kényelmes ülést, amelyeket jellemzően 86-96 cm magasságra terveznek. A fix lábas bárszéket előszeretettel választják elsődleges előnyei miatt, amely a nagyobb stabilitás és tartósság. Emellett rendezettebb marad a konyha, nem forog el az ülése. Hátránya, hogy több hely kell neki, mert nehezebb a pulthoz ülni, továbbá sokkal nagyobb odafigyelést kíván, milyen ülésmagasságú bárszéket választunk a konyhapulthoz. Fontos, hogy a megfelelő magasságú bárszéket válassza ki, amely kb. 25-30 cm-rel a munkapult tetejének magasságából visszafelé számítandó.

A bárszékekekből számos kivitel fellelhető a piacon, így áruházunkban is. Anyagukat tekintve vannak műanyag, fa, fém, vas és rattan darabok, melyeket a különbözű stílusokhoz tudunk illeszteni. Ha ülésük párnázott, kárpitozás szerint léteznek szövet, bársonyszövet, műbőr és valódi bőrből készült árucikkek. A műbőr és bőr ülés legfőbb előnye, hogy nagyon könnyen tisztítható és karbantartható, azonban hidegebb érzetet adnak, nem szellőznek olyan jól és sérülékenyebbek. Fontos kiemelnünk, hogy áruházunkban csak jó minőségű műbőr borítással ellátott termékeket forgalmazunk. A szövet borítású bárszék legfőbb előnye a kellemes tapintás, otthonos érzet, szellőzés, azonban tisztítás szempontjából több feladatot igényel.

A bárszékek lábazatának színét és anyagát is megválogathatjuk. Színpalettánkban többek között natúr fa, barna árnyalatok, fekete, fehér, krómozott és inox színek közül válogathatunk. A lábazatok műanyag, fa és fém anyaghasználattal készülhetnek. Utóbbi esetén, az állítható magasságú bárszékeknél, népszerűek a könnyített, úgynevezett tölcsértalpas aluból készült megoldások, melynek elsődleges előnye, hogy olcsóbb, könnyebben mozdítható, hátránya a kisebb stabilitás, rövidebb élettartam, valamint a kisebb teherbírás. Ezzel szemben léteznek a prémium acéltalpas kivitelek, melyeknek a talpa letisztult, felszíne sík, kör vagy négyzetes alakú. Előnye, hogy nagyfokú stabilitást nyújt, hiszen a kb 5-7 Kg-os alutalppal szemben ezek 3x súlyosabbak, 15-21 Kg súlyúak. Míg az alutalpas kivitelnél a gázlift a tölcsértalppal összeszorul, addig az acéltalpas bárszék gázliftje több csavarral rögzül a talphoz, e tekintetben is tartósabbnak bizonyulhat.

Cikkünk alapján látható, hogy a megfelelő bárszék kiválasztása számos szempont mérlegelését igényli.

Amennyiben az itt feltüntetteken túl segítségre lenne szükséged, kipróbálnád, megtapasztalnád élőben is a leírtakat, várunk bemutatótermünkben, ahol mindegyik típust kipróbálhatod, megtekintheted az anyagokat és színeket egy díjmentes szaktanácsadás keretében.

Előző cikk Bárszék Otthonra - avagy az amerikai konyha térnyerése
Következő cikk 5 tipp, hogyan csökkentsd céged költségeit az energiaválságban

Szólj hozzá!

Hozzászólásod publikálás előtt mindig jóváhagyjuk.

*Kötelező mező

Inspirálódj!

Termékek összehasonlítása

{"one"=>"Válassz 2 vagy 3 terméket összehasonlításra", "other"=>"{{ count }} a 3-ból kiválasztva"}

Válaszd ki az első terméket

Válaszd ki a második terméket

Válaszd ki a harmadik terméket

Összehasonlítás