Tovább a tartalomhoz
Május 1. szerda Bemutatótermünk és Raktárunk ZÁRVA tart!
Május 1-jén Bemutatótermünk és Raktárunk ZÁRVA tart!
Bárszék Otthonra - avagy az amerikai konyha térnyerése

Bárszék Otthonra - avagy az amerikai konyha térnyerése

Bárszék bárban

A bárszékek piaca egyre gyorsuló tendenciát mutatott egészen a Covid megjelenéséig és az ezzel járó anyagi nehézségekig. Leggyakrabban különböző éjszakai klubok, bárok, kávézók használják ezeket a magasított székeket, amik elterjedésével egyre nagyobb igény keletkezett az új formatervezésekre és anyaghasználatokra. Tervezők, gyártók álltak elő más stílusokkal, különleges dizájnú bárszékekkel, kollekciókkal. A bárszékek többféle plusz funkcióval bővültek, mint például az ülésmagasság állítás, 360 fokos elforgás, lábtámasz. A vendéglátáson túl a vállalatoknál, céges irodákban is megjelentek és ez idővel a globális piac növekedéséhez vezetett. Mára ez a trend bekúszott az otthonokba is, és egyre többen igényeljük a személyünkre szabott megoldásokat, különösen a lakóhelyünk terén.

Bárszékek otthonra - avagy az amerikai konyha térnyerése

Bárszék otthonra

Az USA-ban az emberek otthonaiban már a kezdetek kezdete óta úgynevezett amerikai konyhás nappalik találhatóak, amik már Európában is egyre népszerűbb megoldásnak bizonyulnak. Mindamellett, hogy tágas, egybenyitott tér varázsolható az így kettős helyiségben, egy remek dizájnnal és a megfelelő bútorok kiválasztásával gyönyörűvé is tehető. De az élhetőség és a szépség mellett más funkcióval is bír ez a fajta belső tér.

A rohanó 21. századi ember pörgős mindennapokat él, és ezzel, attól függetlenül, hogy a konyhában tartózkodik, nem kell kivonnia magát egyéb, mások által végzett tevékenységből. A pultok, konyhaszigetek és a hozzájuk tartozó bárszékek lehetővé teszik, hogy a család minden gond nélkül együtt reggelizhessen, még ha sietni is kell. A baráti összejöveteleken pedig nem kell az embernek elvonulni a beszélgetést megszakítva, vagy egyedül órákat tölteni a konyhában vacsorát főzve – csatlakozni is lehet a házigazdához. 

Kapu az új trendek felé

A konyhasziget és a konyhapult efféle beszélgetős-családi reggelizős funkciója miatt sok helyen férkőzött be szívekbe és mégtöbb házban kapott otthont. Magyarországon is egyre sikeresebb a nyitott terű elrendezés, ezáltal a bárszékek hazánkban is felvirágoztak.

Ha a mai trendet nézzük, Amerikát tekintve, a country- és a folkstílus jár az élen, mely idővel hozzánk is elér. A vidéki konyhák idilliek, melegséget árasztanak – hiszen ki nem tartja barátságosnak a kunyhók strapabíró padjait vagy görbe hokedlijeit? A parasztházak porcelán mosogatóit, a madarak csiripelését vagy a fatüzelésű kályhában a pattogó tűz hangját? Mindezt, a már beékelődött gondolatokat és emlékeket a jó ízléssel párosítva tökéletes modern farm-megjelenést vihetünk otthonainkba.

Country stílusú amerikai konyha bárszékkel

Igen közkedvelt, hogy a fagerendákat szabadon hagyják, sötét parkettával burkolják a padlót, és a falakat csupaszra meszelik. A hagyományos fa- és kőfelületeket klasszikus konyhaszekrényekkel, antik- és ezüst edényekkel, rusztikus, kézzel faragott teknővel, fonott kosarakkal és egyszerű bárszékekkel párosítva elérhetjük a kívánt célt. Remek választás lehet egy falábú bárszék, akár egy fa- vagy rattan ülőfelületű bárszék, sőt, ha ki akarunk tűnni, nyugodtan nyúljunk merészebb darabokhoz. Ehhez a stílushoz jól mutat egy kézzel faragott, patinás készítmény is, ahogy egy színes, hímzett párna vagy szőtt szőnyeg is jó kiegészítő – ezutóbbi a falra helyezve is megállja a helyét. Illetve, a folkstílus nevezetessége egy kézzel festett, akár népi motívumos bútordarab, mely szintén kiváló díszítőelem lehet.

buckinghamliano
Kortárs luxus

Egy ehhez hasonló stílus, a loft, mely egymásba ágyazza a robosztus, ipari jellemzőket a luxussal. Hazánkban ez a legelterjedtebb mind közül - egyre több ingatlantulajdonos újítja fel polgári lakásait ebben a stílusban.

Loft stílusú beltér amerikai konyhával és loft bárszékkel

Az indusztriális lakás közösségi részei, úgy mint a nappali, a folyosó vagy a konyha - de gyakran még a hálószoba és a fürdőszoba is - egyetlen hatalmas, osztatlan térből áll, a belterület pedig óriási. Ezutóbbit gyakran megtörik egy állógalériával, melyet a stílushoz igazodva, a falakat nélkülözve nyitottan hagynak. A helyiségek tagolására a túlméretezett bútorok, az oda nem illő, elszórtan elhelyezett antik darabok szolgálnak, melyeket jól kiegészítenek a zöld növények és a festmények. A gyári stílus elengedhetetlen kellékei a szabadon látszó csőrendszerek, a beépített, "láthatatlan" tárolók, a tömör fa bútorzat és a tégla dizájn elemként való alkalmazása. Leggyakrabban használt anyagok közé tartozik a nyers beton, a fa, a kő és az üveg. A nagy, sokszor az egész falat beterítő ablakfelületek megszokottak, a kőmosdók és -konyhapultok egyre tetszetősebbek, és a betonoszlopok is hozzáadnak valami pluszt a látványhoz.

Ez a stílus maga a nyers erő, a szabadság kifejeződése - itt egyediségünknek csak a képzeletünk szab határt. 

gauchobuffalo

Ha kíváncsi vagy, milyen konyhára gondolunk, mikor modern eleganciáról szólunk, olvasd el következő cikkünket!

 

Konyha képek forrása: pinterest.com

Előző cikk A modern konyha ezer arca
Következő cikk Hogyan válassz bárszéket? Segítünk eligazodni

Szólj hozzá!

Hozzászólásod publikálás előtt mindig jóváhagyjuk.

*Kötelező mező

Inspirálódj!

Termékek összehasonlítása

{"one"=>"Válassz 2 vagy 3 terméket összehasonlításra", "other"=>"{{ count }} a 3-ból kiválasztva"}

Válaszd ki az első terméket

Válaszd ki a második terméket

Válaszd ki a harmadik terméket

Összehasonlítás