Tovább a tartalomhoz
Készülj fel a terasznyitásra! Kültéri bútorok széles választékban.
Készülj fel a terasznyitásra! Kültéri bútorok széles választékban.
Milyen szempontok alapján válasszunk nagy teherbírású széket?

Milyen szempontok alapján válasszunk nagy teherbírású széket?

A következőkben ismertetjük, mik azok a szempontok, amiket érdemes megvizsgálni, mikor nagy teherbírású széket szeretnénk vásárolni.

A nagy teherbírású székek fő jellemzője, hogy az átlagos testtömegnél jelentősen nagyobb súlyt elbírnak. Ez alapvetően azt jelenti, hogy ezek az irodaszékek masszívabbak, vázszerkezetük és mechanikájuk erősített, hogy nem, vagy csak ritkán használnak műanyagot, illetve hogy hosszú távra tervezték őket.

Már csupán ebből arra következtethetünk, hogy ezek a székek nem csupán egy komponenstől válnak nagy teherbírásúvá; számos jellemzőt figyelembe kell venni. Ebben lesz segítségre a Deluzzo!

A nagy teherbírású székek közül, a Deluzzo kínálatában jelenleg is elérhető Texas XL és Big Vancouver standard irodaszékeinket, az Opera és az Affi prémium székeinket, illetve az Altay és a Noblechairs Hero prémium Gamer székeinket hasonlítjuk össze. Hogy jól szemléltessük, szó lesz egy normál testtömeget bíró standard irodaszékről is, a Washingtonról.

Standard irodaszék & Standard nagy teherbírású szék

WashingtonA Washington esetében elmondhatjuk, hogy a Deluzzo standard irodaszékei átlagosan 140 kilós teherbírással rendelkeznek, míg egy standard nagy teherbírású szék már 180-235 kilogramot is elbír.

A nagy teherbírású székekhez képest a standard székek méretüket tekintve kisebbekA Washington teljes magassága 110 - 118 cm, ülésmagassága 47 - 55 cm, ülésszélessége és ülésmélysége 50 cm, a kartámasz magassága földtől mérve 67 cm, üléstől mérve pedig 22 cm.

 

 

Big vancouverA Big Vancouver - mely akár 235 kilót is elbír - teljes magassága 121 - 131 cm, szélessége 68 és mélysége 73 cm. Az ülés magassága 45,5 - 55,5 cm, szélessége 51 cm és mélysége 53 cm. A háttámla- 75,5 cm, a karámasz magassága (a padlótól) pedig 67 cm. Az ülőlapon a kárpitvastagság 15,5 cm.

A két kategória vázszerkezete közepesen erős; a háttámla és az ülőlap külön alkatrészekként vannak jelen. Az ülőlap és a hátlap rétegelt falemezből, vagy gyengébb, vékony fém-, esetleg műanyag keretből készül. Egyes standard irodaszékeknél a két alkatrészt - mint ülőlapot és háttámlát - egy "L" alakú fémprofil tart össze – a nagy teherbírású székekkel szemben itt van ezeknek a székeknek az egyik gyenge pontja. A Washington és a hozzá hasonló székek kartámaszát az ülőlaphoz rögzítjük, ami általában műanyag. Jó alátámasztást ad a karnak, de nem javasolt terhelni. A Big Vancouver és a Texas XL esetében máshogy alakult az összeillesztés, ugyanis náluk maga a kartámasz adja az összetartó kapcsot, mely vastagabb műanyagból készült, és ami így az ülőlaphoz és a háttámlához is rögzítve van, méghozzá 2-2 csavarral. Viszont ennek is megvan a maga hátránya, mivel ha túl nagy erőt fejtünk ki a háttámlára, a műanyag kartámasz eltörhet.

Texas XLAz ülőlapra ráépített szivacsozás habár mindegyiknél kisebb sűrűségű, mint a prémium termékek esetében - tehát hamarabb romlik a tartása és rendszeres használat mellett korábban besüppedhet - még így is tartósabb, mint a piacon általában elérhető, hasonló árfekvésű termékeknek. Mechanikájuknál ugyancsak ez a helyzet áll fenn. Vékonyabb lemezből épülnek fel, de minőségi termékek. A gázliftjük Class-3-mas, mely kategória alapvetően a hosszú élettartamra tervezett és nagyobb teherbírásra kifejlesztett.

A csillagtalpjuk fém vagy erősített műanyag, de kisebb átmérőjű a talpazatuk, mint a prémium termékeknek; a görgőik pedig kivétel nélkül standard méretűek, egyszerű, alap műanyag darabok. Javasolt kicserélni őket nagyobb átmérőjű, erősebb vázú termékre, melynél a küllők is nagyobbak, hogy ezzel is növeljük a szék élettartamát és kiküszöböljük a jövőbeni esetleges meghibásodást.

Mindezeket összevetve, a standard irodaszékeket maximum 5, a szintén standard, de nagy teherbírású irodaszékeket 6 órás munkavégzésre ajánljuk.

Prémium, nagy teherbírású székek

Altay

A prémium minőségű, nagy teherbírású Gamer székek teherbírása 150-200 kg-ra tehető. Ezek, illetve a prémium, nagy teherbírású irodaszékek már jóval nagyobb mérettel rendelkeznek. Az Altay teljes magassága 135 - 142 cm, szélessége 74 cm és mélysége 56 cm. Ülésének magassága 46 - 53 cm, szélessége 56 cm és mélyésge 50 cm. A kartámasz magassága a talajtól számítva 68 - 75 cm, háttámlamérete 86 cm. Végül, de nem utolsó sorban a nyaktámasz szélessége 17 cm, magassága 25 cm.

 

 

Opera

A nagy teherbírású székek, köztük az Opera és az Affi már 200-250 kg-ot is elbír. Az Opera teljes szélessége 70 cm, mélysége 83 cm, magassága 131-140 cm. Az ülés szélessége és mélysége 58 cm, magassága 52-61 cm. Háttámlájának magassága 81 cm, illetve a karfamagasság az üléstől számítva 22 cm.

A prémium székek vázszerkezete már jelentősen erősebb, mint bármely más szék esetében. A kategóriához tartozó irodaszékeknél az ülőlapot és a hátlapot egyben gyártjuk le, anyagát tekintve egy vastag, hajlított, rétegelt falemezből áll. Az említett Opera a rétegelt falemezből kettőt is kapott, mely önmagában olyan erős tartást ad, hogy nem tud hátrafelé eltörni a szék ülése. Mindemellett egy vastag, tömör fém kartámasz adja még az összetartó erőt, ami az alkatrészekhez két ponton van rögzítve (egy csavarral az ülőfelülethez, és egyel a háttámlához). A prémium Gamer székeknél más a helyzet: az ülőlap és a hátlap külön-külön alkatrész, vastag anyagvastagságú, hajlított és hegesztett fémcsővázból készül, ami még erősebb, mint a fa.

A kartámasz elhelyezésében is különbségek vannak. Igaz, mindkét kategóriában a kartámaszok is biztosítják a nagy teherbírást, mivel azok is arra lettek kifejlesztve és úgy lettek kialakítva, hogy terhelhetőek legyenek, de a teljes testsúllyal való ránehezedés még így sem javasolt - mégis beszélni kell a rögzítésük jellegéről.

Noblechairs HeroA Gamer székeknél, ahogy esetünkben a Noblechairs Hero-nál is, az ülést és a háttámlát összekötő elem a szék mindkét oldalán egy-egy fémzsanér, mely négy csavarral van rögzítve (kettő az ülőlaphoz, kettő a hátlaphoz), és lehetővé teszik a háttámlának a fokozatosan dönthető funkcióját. A csavarmenetek itt másképp vannak rögzítve, mint egy standard Gamer széknél, így sokkal erősebb és masszívabb tartást, nagyobb teherbírást biztosítanak. A prémium Gamer székeknél a háttámlához jár egy plusz funkció, például kiegészítésképpen párna, vagy egy állítható mélységű deréktámasz.

A Gamer székek kartámasza kizárólag az ülőlaphoz rögzített, mely általában 3D vagy 4D irányban mozgatható, amivel több beállítási lehetőség elérhető, mint általában egy standard Gamer széknél. Ez az ergonómia miatt fontos tényező.

AffiA prémium székek szivacsozásánál kimondottan jó minőségű és nagyobb sűrűségű anyagösszetétellel dolgozunk. Ezáltal nagyobb igénybevételre alkalmasak és hoszabb távon bírják a gyűrődést.

Mindkét csoport esetében vastag, masszív fémlemezekből készített mechanikáról beszélhetünk, több hegesztési ponttal, hajlításokkal, amikkel plusz erősítést adunk a széknek.

A standard és prémium székek között az egyik legfontosabb különbség a gázlifteknél van: míg előbbieknek Class-3-mas, utóbbiaknak Class-4-es a típusa. A prémium Gamer székeinknél már Class-4-es gázliftet használunk, ami magasabb elvárásoknak is megfelel, és a piacon elérhető legkiválóbb minőséget jelenti.

Az igazán nagy teherbírásnál minimalizáljuk a műanyaghasználatot, ami a lábak esetében sincs másképp. A csillagtalpakat így kizárólag fémből készítjük; modelle válogatja, hogy éppen alumínium öntvény-, esetleg acél lábazattal kapható. A prémium termékeket általában nagyobb méretű, masszívabb görgőkkel látjuk el, amik könnyebben gurulnak a felületeken.

Mindezt összevetve a prémium termékeinket egytől-egyig már 8-12 órás munkaidőre, de akár 24 órás műszakokra is javasoljuk!

Az összehasonlító elemzést az alábbi táblázatban mutatjuk röviden, mely tartalmazza azokat a szempontokat, amiket mindenképp figyelembe kell venni, mikor egy szék esetében nagy teherbírásról beszélünk.

Nagy teherbírású székek összehasonlítása
Előző cikk Párologtass doTERRA-t!
Következő cikk Ajándékozz egészséget Karácsonyra!

Szólj hozzá!

Hozzászólásod publikálás előtt mindig jóváhagyjuk.

*Kötelező mező

Inspirálódj!

Termékek összehasonlítása

{"one"=>"Válassz 2 vagy 3 terméket összehasonlításra", "other"=>"{{ count }} a 3-ból kiválasztva"}

Válaszd ki az első terméket

Válaszd ki a második terméket

Válaszd ki a harmadik terméket

Összehasonlítás