Tovább a tartalomhoz
Hogyan válassz jó széket?

Hova milyen szék való? Segítünk eligazodni az útvesztőben

Amikor székvásárlásra kerül sor, mindenképpen tegyünk különbséget aközött, hogy hova keressük az adott terméket. Irodába szánjuk, az asztal mögé, munkavállalók számára; egy céges konyhába; vagy otthonra: a nappalinkba, az étkezőnkbe, esetleg a dolgozószobánkba. Cikkünk segít elválasztani egymástól különböző típusokat és segítséget nyújt abban, hogy mit, hova vásároljunk.

Első lépés legyen, hogy mérlegeljük, hány órát lesz igénybe véve a termék, hiszen ez nagyban befolyásolja a végkimenetelt az ár és minőség tekintetében.

Otthoni vagy irodai felhasználás?

Home office bútor és forgószék

Otthoni felhasználásnál is fontos, hogy elkülönítsük egymástól azokat a személyeket, akik pár órát használják a széket hobbicélra, és azokat, akik napi 8-10 órát töltenek benne, esetleg Home Officeban dolgoznak. Persze vannak az előbbiek között is, akik komfortosabbak és szeretnének egy forgó irodai széket a számítógép elé, de alapvetően náluk a kényelemmel szemben fontosabb, hogy a modell jól illeszkedjen a környezetébe, hamoniában legyen a berendezéssel. Tehát itt a kényelemmel szemben a stílus az elsődleges szempont. Ezután következik, hogy a vásárlók mérlegelik ár-érték arányban is az elérhető termékeket.

Hosszú távú használatra viszont mindenképpen javasoltak a több beállítást is kínáló, dönthető háttámlájú székek, puhább szivacsosabb felületű modellek, de igénytől függően lehet választani lábtartóval rendelkező termékeket is. Rendkívül jól terhelhetőek és kiváló minőségűek a főnöki forgószékek, fiataloknál pedig népszerű választás egy Gamer szék.

monza

Céges vásárlóként figyelni kell a funkcionalitásra. Végig kell gondolni, hogy kiknek, milyen testmérettel rendelkezőknek és pontosan hány főnek lesz a termék. Mennyire lesz nagy igénybevételnek kitéve, fontos-e a megjelenés? Általában a strapabíróbb elemek jól megállják a helyüket, hiszen a céges ügyfelek a tartósabb, időtállóbb darabokat igénylik. Professzionális környezetben ergonómiai szempontokat is figyelembe kell venni, fontos ugyanis, hogy a munkáltató olyan termékeket biztosítson a munkavállalóknak, amik hosszú távon kényelmet biztosítanak és nem okoznak egészségügyi károsodást, mert tudniillik, egy rosszul kiválasztott szék használata gerincproblémákat okozhat. Vannak kiváló ár-érték arányú termékek; és az ár általában nagyon jól meghatározza a tartósságot és minőséget.

Típusok otthoni környezetben

Gaucho mini bárszék

Sorolhatóak ide a forgó irodai székek, főnöki forgószékek, Gamer székek, és vannak azok a széktípusok, amik ülést biztosítanak otthon: ilyenek a karfás, vagy anélküli étkezőszékek, fix lábú, normál ülésmagasságú-, vagy állítható magasságú, gázliftes bárszékek, illetve minibárszékek, amik fix lábúak, alacsonyabb ülésmagassággal. Ezutóbbiak a 90-100 cm magas épített konyhaszigetekhez és munkapultokhoz biztosítanak kényelmes ülést.

Ezen kívül vannak fotelek, amik közül szintén elérhetőek a drágább, dizájner darabok és a kényelmesebb ülőalkalmatosságok.

Típusok irodai környezetben

florenceVannak irodai székek, ezek közül is megkülönböztetjük a már említett főnöki/vezetői forgószéket, amik között több kategória is van: a modern, letisztult megjelenésűek, vagy a szivacsosabb, pufibb, nagyobb méretűek. Illetve, máshogy nézve a besorolást, vannak a standard főnöki székek, amik alacsonyabb árfekvésűek és a presztízsszékek. Kárpitozást tekintve szövet-, műbőr és valódi bőrkárpittal is rendelkezésre állnak. Az utóbbi kárpitozásnál fontos kiemelni, hogy a Deluzzo-nál elérhetőek olyan modellek is, melyeknél nem csak a testtel érintkező felületeket vonjuk be valódi marhabőrrel, hanem a teljes széket.

ello szövet

Irodai székek között vannak még az ergonomikus székek, amik megtalálhatóak fejtámasszal, illetve anélkül is. Ezek kifejezetten arra szolgálnak, hogy a 8-10 órát dolgozó munkavállalóknak kényelmes, egészséges tartást biztosítsanak. Többféleképpen állíthatóak, pl. állítható a karfa magassága, a deréktámasz, vagy dönthető a háttámla.

Cégeknél napi, heti feladatok közé tartozik egy-egy tárgyalás, amikre alkalmasak a tárgyalószékek. Ezeknek nem az a lényege, hogy jó tartást adjanak, hanem hogy mindenkinek egységesen biztosítsanak standard, alapvető kényelmet. Általában ezek fix karfás termékek alacsonyabb háttámlával, de ezek között is vannak a gurulós, forgóalkatrészekkel felszerelt székek, amik talán offio műbőr krém praktikusabbak, mivel az ügyfelek és a munkavállalók helyezkedésénél kevesebb zajjal járnak, nem sértik fel a padlózatot; illetve vannak a 4 lábú, fix, vagy szánkótalpas székek. Ezek viszont tartósabbak, hiszen kevesebb elromolható alkatrésszel rendelkeznek.

 

Vannak még ügyfélváró- és várótermi székek, amik szintén lehetnek görgősek, vagy fix lábúak, de a több fős felületeket, akár padokat is ide sorolhatjuk. Gondolhatunk akár orvosi rendelőkre, repterekre, kórházi és klinikai várókra is.

Irodai székek közé tartoznak a dizájner fotelek, amik nagyon jól megállják a helyüket; ezek nálunk általában modernebb megjelenésűek.

tracy white design

Fontos megemlíteni az ifjúsági székeket, amiket nem csak gyerekek és fiatalabbak, hanem alacsony termetű felnőttek is használhatnak. Ezek lehetnek nagyon egyszerű, alap modellek, de ebben a kategóriában megemlíthetőek akár a kisebb Gamer székek is.

Az irodai székeken kívül vannak szerelőszékek, amik különböző olyan anyagokból készülnek, amik az adott munkatípushoz illeszkednek, például az ESD székek, melyek védenek az elektromosság ellen.

milla bársony

És ahogy otthon, ipari felhasználásnál is beszélhetünk étkezőszékekről, hiszen minden irodában található konyha, ehhez pedig étkezőszékek, bárszékek kellenek. Fa lábbal, rozsdamentes acéllábbal, porfestett lábbal is elérhetőek. Ülésük tartós kell, legyen, tisztításuk pedig könnyű.

Előző cikk 5 tipp, hogyan csökkentsd céged költségeit az energiaválságban
Következő cikk Hogyan válasszunk irodai széket? Interjú I. Rész

Szólj hozzá!

Hozzászólásod publikálás előtt mindig jóváhagyjuk.

*Kötelező mező

Inspirálódj!

Termékek összehasonlítása

{"one"=>"Válassz 2 vagy 3 terméket összehasonlításra", "other"=>"{{ count }} a 3-ból kiválasztva"}

Válaszd ki az első terméket

Válaszd ki a második terméket

Válaszd ki a harmadik terméket

Összehasonlítás