Tovább a tartalomhoz
Minden 30.000 Ft feletti, Anyák napjáig leadott doTERRA rendelés mellé ajándék illóolajat adunk!
Minden 30.000 Ft feletti, Anyák napjáig leadott doTERRA rendelés mellé ajándék illóolajat adunk!
Az ívelt kanapék és jellemzőik

Az ívelt kanapék és jellemzőik

Az ívelt kanapék kiváló választást kínálnak a luxus és az elegancia kedvelői számára. Mind funkcióiban, mind anyagában és méreteiben a fényűzésre utalnak. Ám ne higgyük, hogy kizárólag egy modern, luxuscikkekkel berendezett helyiségbe illenek. Ha megfelelően kombináljuk – habár a kifinomult stílusa megmarad – időtálló nappalit is kaphatunk.

Mind tőlünk és kiegészítőinktől, illetve egyéb bútorainktól függ: megmaradunk egy visszafogottabb enteriőrnél, vagy kihozzuk belőle a merészebb pompát.

Visszafogott, modern stílus

Nagyon jól illeszkedik egy letisztult környezetbe, illenek hozzá a krémes, bézs és púder színek, így érdemes ilyen kiegészítőket választani.

Hagyjunk neki teret és ne keverjük klasszikus, vintage darabokkal. A túl sok fa és bőrhasználat is visszásan mutat egy ilyen modern kanapéval.

Habár az indusztriális stílus hatalmas tereket használ és az ívelt kanapék igénylik a teret, a kettő nagyon távol áll egymástól. Előbbi előszeretettel használ nyers anyagokat, úgy mint a beton, a fa és a fémek, kedveli az ipari jelleget, illetve minden egyéb bútor terén szívleli a drasztikus nagyságokat, a túlzó elemeket. Utóbbi használata során viszont minden előbb leírtat kerülni kell. Inkább a kortárs, modern jellemzőkkel párosítható. Jelszavai a márvány és csempe felületek, a letisztultság és visszafogottság, az egyszerűség és kifinomultság.

Ívelt kanapéFényűzés magasfokon

Ha mindenünk a luxus és mintákkal szeretnénk kísérletezni, válasszuk az egyszerűbb, geometrikus alakzatokat mind festményeinken, mind a díszpárnák terén. Jól kombinálható egyes tájakkal, növényekkel: trópusi esőerdők, levél- és vízminták, fák.

Érdemes minden kiegészítőnket gondosan összeválogatni és egy színben a kanapénkhoz, a fotelünkhöz vagy a falunkhoz illőt választani – ám jól tud mutatni egy elütő, matt, púder szín, ami a helyiségben máshol jelenik meg, mondjuk a fali képünkben/festményünkben.

Jegyezzük meg, ne vigyük túlzásba:
X kerüljük a drasztikusan sokféle mintát,
X a nappalinkban semmihez sem passzoló színeket,
X a nagyon kirívó elemeket.

Adjuk meg kanapénknak a tiszteletet és hagyjuk, hogy ívelt formájával vonzza magára a tekinteteket. Higgyünk benne, hogy csupán formája elég ahhoz, hogy központi elemként működjön, ne próbáljuk a kelleténél jobban kiemelni, mert visszaüthet, és ahelyett, hogy észrevehetővé tennénk, elnyomhatjuk a sok túlzó elemmel.

ívelt kanapéVan pár alapelv, amit az ívelt kanapék kiválasztása során figyelembe kell venni.

1. Anyaga

Formája miatt mindenképpen olyan anyagot igényel, ami lehetővé teszi ívelt jellegét, hiszen sok varratra kell számítani, amiket valamelyest el is kell rejteni. Így az anyagok közül említésre méltó a bársony, a szövet, a bouclé és a moher.

Külleme már alapjáraton merésznek bizonyul, így óvatosan kell bánni a mintás kárpittal – leginkább egyszínűt ajánlott választani. De ha minta kedvelők vagyunk, ne ijedjünk meg, nem kell megválni szeretett kiegészítőinktől – egyszerűen csak ne vigyük túlzásba és kerüljük közvetlen a kanapé kárpitján lévő motívumokat.ívelt kanapé deluzzo moodboard2. Méretek

Vásárlás előtt érdemes ellenőrizni az ülés tényleges méreteit, mert karfái és íve miatt több helyet foglalhat, mint ahány ember kényelmesen elfér rajta.

Az ilyen kanapék háttámlája általában alacsonyabb, mint egy normál, megszokott kanapénak és az ülés magassága is alacsonyabban szokott lenni – így ajánlott odafigyelni erre, ha olyan otthonba szánjuk, ahol magasabb emberek is igénybe vennék.

3. Nem való:
- családi filmezéshez,
- összebújós estékhez.

Ebből kikövetkeztethető, hogy habár kényelmes darabokként vannak számontartva, nem minden igényt képesek kielégíteni hosszú távon.

Viszont nem érdemes elfelejteni: attól még, hogy valami dizájnos és megjelenésében esetleg másabb, különlegesebb a piacon jelen lévő társaitól, a kényelmét nem feltétlen veszíti el.

ívelt kanapé - deluzzo4. Hol mutat jól?

Mivel már tisztában vagyunk azzal, hogy különböző stílusokban is megállja a helyét, fontos tudni, mivel egy páratlan darabról beszélünk, leginkább a formális helyeken elégíti ki a tőle elvárható igényeket.

Így remekül mutat szórakozóhelyeken, várótermekben, váróhelyiségekben, irodaházakban, illetve vendégközpontú nappalikban – vagyis általában ott, ahol egy átlagos kanapénál rövidebb ideig tölthet be központi szerepet, de mindenképp ott, ahol kivételes megjelenését szem értékelni tudja, ahol látszódhat folyó-szerű íve és lebegő mivolta.

5. Elhelyezés

Egy szemnek örömöt adó remekműnek alkották. Egy lebegő, gördülékeny darabról beszélünk, emiatt semmiképpen nem javasolt a falnak nyomni, eltakarni, ezzel ugyanis megfosztjuk küllemétől.

Így tervezéskor érdemes a kanapé méretein felül rászámolni még egy kis teret. Hagyjunk neki levegőt, hogy igazán jól mutasson.

Eilyn Jimenez a Sire Design alapítója és kreatív igazgatója fogalmazása szerint egy ívelt kanapé már túlmutat azon, hogy bútorként azonosítsák; építészeti remekműként is megállja a helyét. A kortárs modern építészetben ugyanis megtalálható egy irányzat, melyhez tökéletesen párosíthatóak az ívelt kanapék. Ennek az irányzatnak egy kiemelkedő alakja Zaha Hadid, aki az ívelt vonalak királynőjeként* van számontartva.

Zaha Hadid munkásságáról, a rá hatással levő szuprematizmusról és az orosz avantgárdról következő cikkünkben olvashatsz, így érdemes velünk tartani!

 

*eredeti nyelven: the queen of the curve 

Képek forrása:
deluzzo.com
pinterest.com
saját szerkesztés 

Előző cikk Korunk futurisztikus kifejező építőművésze: Zaha Hadid
Következő cikk A brit elegancia bútorba csomagolva – a Chesterfield életútja

Szólj hozzá!

Hozzászólásod publikálás előtt mindig jóváhagyjuk.

*Kötelező mező

Irány a készlet!

Inspirálódj!

  • TOP5 DIY ötlet doTERRA olajakkal

    TOP5 DIY ötlet doTERRA olajakkal

    Közeleg az Anyák napja, de nincs ötleted? Ajándékozz egészséget, válaszd a fenntarthatóságot! Íme TOP5 kreatív DIY recept doTERRA olajokkal! Olvasd el a cikket a kozmetikai termékek és gyertyák oázisáért.

    Elolvasom
  • Húsvéti lakberendezés: Keltsd új életre otthonodat bútorokkal

    Húsvéti lakberendezés: Keltsd új életre otthonodat bútorokkal

    Itt a tavasz és mi lenne jobb alkalom arra, hogy felfrissítsük lakásunkat, mint a húsvét? Most, hogy búcsút veszünk a téli hidegtől, eljött az ideje, hogy otthonunkba üdvözöljük az évszak melegét és vibrálását. Tarts velünk és fedezd fel, hogyan lehelhetsz friss életet otthonodba kitűnő bútorainkkal.
    Elolvasom

Termékek összehasonlítása

{"one"=>"Válassz 2 vagy 3 terméket összehasonlításra", "other"=>"{{ count }} a 3-ból kiválasztva"}

Válaszd ki az első terméket

Válaszd ki a második terméket

Válaszd ki a harmadik terméket

Összehasonlítás