Tovább a tartalomhoz
Május 1. szerda Bemutatótermünk és Raktárunk ZÁRVA tart!
Május 1-jén Bemutatótermünk és Raktárunk ZÁRVA tart!
Erkélytrendek - hogyan virágoztassuk fel a szűk helyeket?

Erkélytrendek - hogyan virágoztassuk fel a szűk helyeket?

Mivel egyre többen döntenek úgy, hogy ház helyett inkább lakásba költöznének, a teraszok jelentősége is megnőtt. A betondzsungelben - a parkokat leszámítva - sokaknak az erkély lehet az egyetlen kapcsolata a természettel, éppen ezért nagyon fontos, hogyan alakítjuk ki ezeket a kisebb-nagyobb helyiségeket.

Erkély, mint plusz egy szoba

Sokan nem is vesznek tudomást teraszuk létezéséről és csak problémaként tekintenek rá, amit takarítani kell, vagy elhanyagolják, “Egye fene, raktárnak jó lesz!“ kijelentés mellett. Talán javít a hozzáállásunkon, ha úgy tekintünk teraszunkra, mint a lakásunkhoz tartozó plusz egy szobára. Igaz, hogy kicsit huzatos és valószínűleg nem túl nagy, de ez a cikk rávilágít arra, hogyan használjuk ki maximálisan ezeket a pici tereket. 

Kísérletezzünk!

Pici a lakás és nem marad hely közösségi térnek? Nem gond, hiszen az erkélyt annak is berendezhetjük. Bármire is vágyunk, a teraszon megvalósíthatjuk, legyen szó étkezőről, konyháról, bárról vagy csak egy szabadidős helyiségről. Ne féljünk kísérletezni semmivel, akár funkcióról, színekről vagy bútorokról van is szó, hiszen az erkély része a lakásunknak, mégis egy elég jól elszeparált helyiség, ami annyira nem befolyásolja otthonunk harmóniáját.
Deluzzo konyha a teraszon

Bámulatos burkolatok

Ha már kitaláltuk, milyen funkciót adunk teraszunknak, elkezdhetünk gondolkodni a burkolaton is. Ne zárkózzunk el semmi elől! Ha van időnk és affinitásunk, nyugodtan csempézzük ki akár az egész erkélyt, hiszen ezzel egy nagyon modern külsőt adhatunk neki. Viszont, ha egy idő- és idegrendszer-barát megoldást választanánk, egy kültéri padlóburkolat is remekül mutathat teraszunkon.

Habár az előző két borítás tökéletes az oldalfalak fedésére is, a legnépszerűbb megoldás mégis a falfesték. Ha erre a módszerre adjuk a fejünket, ne féljünk harsányabb színeket kipróbálni, hiszen a terasz tökéletes a kísérletezésre és az otthonunk felpezsdítésére. Ne felejtsük el, hogy az idei év színe a Peach Fuzz, amiről “Lakberendezési tippek 2024-re” című cikkünkben olvashatsz.

Csempéssz fényt a teraszra!

Ne érjük be azzal az egy, ajtó fölött lógó, halvány fényű villanykörtével, amit a terasz világításának csúfolunk. Ha belegondolunk, általában egy szobában sem csak egy fényforrás van. Vannak csillárok, falikarok, éjjeli lámpák, dekorációs fények, csak hogy párat említsünk. Akkor a teraszon miért csak az az egy szerencsétlen lámpa van? Igaz, hogy az áram elvezetése problémás lehet, de teljes mértékben megéri, ha pedig nem akarunk szenvedni a kábelezéssel, fontoljuk meg az elemes lámpatesteket, illetve fényfüzéreket. A jól elhelyezett világítások nem csak meghittséget és otthonosságot adnak teraszunknak, de optikailag a teret is megnagyobbíthatják. 
Deluzzo erkély trendek cikk terasz fények

Dekorálj!

Mikor a teraszodat tervezgeted, ne feledkezz meg a dekorációkról sem! Csakúgy, mint egy benti szoba esetében, nyugodtan rakj fel festményeket, képeket vagy polcokat. Így nem csak otthonossá varázsolhatjuk erkélyünket, de a fali tárolóknak köszönhetően nagyobb teret is kapunk.

“Kis terek, nagy ötletek”

Habár már sok koncepciót említettünk, a bútorokról még nem esett szó, és ha már a berendezésnél tartunk, ne felejtsük el, hogy teraszunkban sok lehetőség rejlik, de a tér korlátozott. Erre a problémára remek megoldást kínálnak az egyedi bútorok. Ebbe a kategóriába tartoznak az összecsukható/rakásolható székek - mint a Deluzzo Corner kültéri szék - és asztalok, amelyek elegendő helyet biztosítanak társaságunknak. És ha már nincs rájuk szükség, egyszerűen össze tudjuk hajtani és falnak tudjuk támasztani őket, így teremtve kényelmes, tágasabb teret.

Másik remek praktika a helytakarékosságra, a multifunkcionális bútorok, mint például a kanapé aljában elhelyezett tároló, vagy a falra felhajtható pad/asztal, vagy egy polccal egybekötött virágállvány. Sokak által elfeledett lehetőség a függő bútor, holott egy terasz kiváló eleme lehet, mind kényelmi, mind dekorációs szempontból. Egy ilyen berendezést könnyű mozgatni, leszerelni, ha nagyobb helyre lenne szükség, illetve csodálatos, természetközeli élményt biztosít használójának is. 
Deluzzo erkély trendek cikk függőágy

Oázis a betondzsungelben

Ha nincs kertünk, de vágyunk a természet közelségére, a teraszunk remek helyiség egy kis házi édenkert létrehozására. Mikor egy ilyen oázis létrehozásán gondolkodunk, először mindig mérlegeljünk: Már van funkciója a teraszunknak? Milyen berendezési tárgyak vannak az erkélyünkön? Mennyi helyünk maradt a növényeknek?

Ha ezekkel a kérdésekkel tisztában vagyunk, nagyjából fel tudjuk mérni, hogy milyen típusú növényeket szeretnénk, mennyit és hova. Először is, az emberek többsége nem veszi figyelembe, hogy nem csak vízszintesen, de függőlegesen is terjeszkedhet. A növényzet tökéletes arra, hogy vertikális elhelyezésével ne foglaljon sok helyet, de mégis díszítse a teraszunkat. A leglátványosabb ilyen megoldás egy zöldfal létrehozása. Ez lehet mesterséges vagy természetes, mind a kettő igazi dzsungelélményt teremt erkélyünkön

Ahogyan már korábban említettük, nyugodtan szereljünk fel polcokat, azokra pedig bátran helyezzünk el cserepes növényeket. 

Ha már a függő bútorokról volt szó, most beszéljünk a függő növényekről, amelyek nem csak lenyűgöző látványt nyújtanak, de abszolút semmi helyet nem foglalnak.

Ha kis konyhakertben gondolkodunk, fontoljuk meg az emeletes virágállványokat, illetve az emelt ágyásokat. Ezek a megoldások nem csak több férőhelyet biztosítanak növényeinknek, de remek tárolási lehetőséggel is szolgálhatnak.

Végül az egyik legelterjedtebb fortély, a korlátra akasztott kaspó. Az így felhelyezett növények amellet, hogy semmi helyet nem vesznek el a teraszunkból, még az utca frontot is remekül díszítik. 
Deluzzo erkély trendek cikk-zöld erkély

Ha teraszunk berendezésén gondolkodunk, jusson eszünkbe, hogy rengeteg lehetőség rejlik benne, de tartsuk szem előtt nagyságát és adottságait. Ez a receptje a tökéletes városi kiskertnek!

Előző cikk Hatalmas székválaszték kedvező árakkal
Következő cikk Vendéglátós terasztrendek 2024-ben

Szólj hozzá!

Hozzászólásod publikálás előtt mindig jóváhagyjuk.

*Kötelező mező

Inspirálódj!

  • TOP5 DIY ötlet doTERRA olajakkal

    TOP5 DIY ötlet doTERRA olajakkal

    Közeleg az Anyák napja, de nincs ötleted? Ajándékozz egészséget, válaszd a fenntarthatóságot! Íme TOP5 kreatív DIY recept doTERRA olajokkal! Olvasd el a cikket a kozmetikai termékek és gyertyák oázisáért.

    Elolvasom
  • Húsvéti lakberendezés: Keltsd új életre otthonodat bútorokkal

    Húsvéti lakberendezés: Keltsd új életre otthonodat bútorokkal

    Itt a tavasz és mi lenne jobb alkalom arra, hogy felfrissítsük lakásunkat, mint a húsvét? Most, hogy búcsút veszünk a téli hidegtől, eljött az ideje, hogy otthonunkba üdvözöljük az évszak melegét és vibrálását. Tarts velünk és fedezd fel, hogyan lehelhetsz friss életet otthonodba kitűnő bútorainkkal.
    Elolvasom

Termékek összehasonlítása

{"one"=>"Válassz 2 vagy 3 terméket összehasonlításra", "other"=>"{{ count }} a 3-ból kiválasztva"}

Válaszd ki az első terméket

Válaszd ki a második terméket

Válaszd ki a harmadik terméket

Összehasonlítás